ZZP’er worden?

Je wilt ZZP’er worden. Gefeliciteerd!

Het leven van een ZZP’er is niet altijd eenvoudig, maar de vrijheid die je als ondernemer krijgt is het waard.

Heb je het besluit al genomen? Of ben je je nog aan het orienteren? Elke ZZP’er neemt op een andere manier het besluit om voor zichzelf te beginnen. En ieder heeft zijn eigen vragen over ZZP’er worden of over hoe meer omzet te krijgen.

lees ook: wat is een ZZP’er?

Op ZZPWISE geef ik je het complete essentiële stappenplan om te starten, vertel ik mijn verhaal (preview: van standaard 9-to-5 naar ondernemer worden) én wat ik daar van geleerd heb.

Sinds mijn start als ondernemer heb ik verschillende verdienmodellen geprobeerd. Verdienmodel is een mooi woord voor hoe je je geld verdient.

Dan moet je denken aan:

 • websites bouwen voor anderen,
 • geld verdienen met affiliate marketing en
 • uurtje-factuurtje in de consultancy.

Ik weet inmiddels waar ik het over heb: met één van mijn activiteiten haal ik tegenwoordig vrij eenvoudig 10k EUR omzet per maand binnen. Dat schrijf ik niet om op te scheppen, maar op internet moet je toch laten zien dat je weet waar je het over hebt…

Of je je besluit om ZZP worden al genomen hebt of nog nadenkt, ik denk dat deze site en mijn stappenplan zeker je vragen zullen beantwoorden – of je nou wist dat je die vragen had of niet! 😉

Lees vooral alles door, van begin tot eind. Aan het eind vind je nog een bonus.

Maar als je informatie over een specifieke stap zoekt, dan vind je die via de onderstaande inhoudsopgave:

ZZP’er worden – mijn verhaal

Om te beginnen neem ik je eerst mee naar het begin van mijn reis van ZZP’er worden.

In 2018 werkte ik op een kantoor. Om uiteenlopende redenen werd ik overspannen en zat ik een poosje thuis. Toen ik daar zat, op de bank met een kop koffie, begon ik me te bedenken hoe ik daar terrecht was gekomen.

“Je vond je werkt niet meer leuk zeker” zul je denken. En dat komt in de buurt, maar is het niet helemaal.

Alles wat je doet, daar hoor je energie van te krijgen.

Op dat kantoor, waar ik met projecten werkte, vond ik mijn werk super leuk. Maar ondanks dat, raakte ik tóch overspannen.

Nu ik er achteraf naar kijk, had dat te maken met de verplichtingen, het móeten. Ik kreeg niet voldoende energie om dingen te moeten, voor een ander.

Na een poosje op die bank ging ik weer terug naar kantoor en probeerde m’n manager me te ‘re-integreren’. Dat lukte niet. Een paar maanden later zijn we uit elkaar gegaan. In goed overleg, zoals dat dan gaat.

Collega’s zeiden: “Je vind zo weer wat anders. De markt is goed”. Maar ja, dan kom ik in een vergelijkbare situatie, dacht ik. Dat wil ik niet.

Even wat anders: al vanaf 2015 maak ik video’s voor YouTube. Voor mijn kanaal vloog ik veel en ik maakte video’s over die vluchten. Ik vond dat fantastisch, vooral vanwege de vrijheid. Zelf bepalen wat ik doe, wat ik maak en hoe dat er uit ziet.

Die vrijheid wilde ik ook wel in m’n ‘echte’ werk hebben.

En dus nam ik de beslissing: ik ga ZZP’er worden.

En nu ben ik vrij.

ZZP'er worden via ZZPWISE
Ik in Costa Rica. Werken waar ik wil, wanneer ik wil: voor mij is dat vrijheid!

Wil je ook ZZP’er worden?

Ik help je door de beginfase heen!

check m’n gratis ZZP toolkit ►

Het begin – je doel stellen

Je kunt natuurlijk prima NIET een doel stellen en als een kip zonder kop naar de KVK rennen om je in te schrijven. Maar daar wordt uiteindelijk niemand blij van, vooral jij zelf niet.

Nadat je je beslissing hebt genomen, is je doel stellen erg belangrijk.

Wat wil je bereiken met ZZP’er worden?

Dat kun je op verschillende manieren aanpakken. Mijn aanpak is om eerst een langetermijn doel te stellen met een termijn van 5 jaar. Dat doel is mijn stip op de horizon. Dat is waar ik in een paar jaar naar toe werk.

Dat doel is:

‘Locatie-onafhankelijk en semi-nomadisch wonen & werken. Genieten van voldoende, voornamelijk passief, inkomen. Niet meer hoeven werken, behalve aan hobby & passie projecten’

Zie je dat mijn doel eigenlijk meer een ideaal is van hoe ik wil dat mijn leven er over 5 jaar uitziet? Dat doe ik omdat ik dan echt weet waar ik het harde werk voor doe. Immers, eerst werken, dan vrijheid.

Dat harde werk wat moet gebeuren, maak ik specifiek door kleinere doelen te stellen. Dat zijn meestal doelen per jaar.

Mijn huidige 1-jaars doelen zijn:

 1. een nieuwe asset creeren,
 2. een maand in New York wonen en werken,
 3. 50k/EUR netto omzet en
 4. actief ontspullen.

Ik ga nu niet deze doelen helemaal precies uitleggen, dat doe ik wel in losse blog posts. Inclusief bespreken of ze (gezien de ‘huidige situatie’, ik schrijf dit voorjaar 2020) nog haalbaar zijn. Maar weet dat deze doelen bijdragen aan mijn korte en mijn lange termijn doelen.

Probeer dit nu eens voor jezelf te doen. Bedenk en stel jezelf een doel, eerst maar eens voor de korte termijn. Bijvoorbeeld:

ik ga ZZP’er worden. Ik ga me inschrijven bij de KVK, klanten vinden en geld verdienen met mijn eigen onderneming.

Zeg het eens hardop tegen jezelf. Merk je hoe krachtig het is om een doel te hebben en er voor te gaan?

Start with why – waarom doe je wat je doet?

Mijn doelen zijn WAT ik wil bereiken. Ze vertellen nog niet HOE ik die wil bereiken en, belangrijker, WAAROM. Daarom noem ik nu ook even kort het principe Start With Why van Simon Sinek. Simon beschrijft in zijn boek drie stappen om iets te bereiken: wat, hoe en waarom.

Wat je doet, hoe je dat doet en waarom je dat doet. Veel mensen beginnen namelijk bij WAT. Maar volgens Simon is het veel beter om te beginnen met je waarom, je why.

Mijn WHY is: ‘Anderen inspireren en op weg helpen door te doen wat ik graag ik doe.’

Dat lijkt misschien vrij voor de hand liggend, maar door te doen wat ik graag doe kan ik het altijd volhouden.

En alles wat je doet moet waarde hebben. Pas als je waarde kunt bieden aan anderen kun je geld verdienen. Als je dat kunt doen door te inspireren en te helpen zit je goed.

Mijn HOW is om te doen waar ik over schrijf op deze website. Ik wil locatie-onafhankelijk zijn en dus werk ik regelmatig niet vanuit huis. Ik wil semi-nomadisch zijn en dus ga ik zo nu en dan een maand in het buitenland wonen. Daar werk ik zo lang aan mijn projecten, zoals deze website, tot ik mijn doelen behaal en voldoende inkomen verdien.

Mijn WHAT, tenslotte, is vast te leggen wat ik doe. Door content te maken, zoals berichten op deze site of video’s voor YouTube. Via deze site of via advertenties op YouTube kan ik vervolgens geld verdienen.

Net als met een doel stellen werk je ook hier van groot naar klein.

Met mijn missie, mijn why, wil ik jou dus inspireren en op weg helpen: succesvol ZZP’er worden.

Ik ben nieuwsgierig naar jouw why, deel je ‘m in de comments onderaan dit bericht? 👍

Niche markt vinden – wat ga je doen?

Je kunt op 2 manieren ZZP’er worden. De eerste is van je hobby je werk maken. Dat is om meerdere redenen supertof, maar zeker ook om dat je dan al je niche markt gevonden hebt.

Een niche markt, of gewoon niche, is een specifiek en afgebakend deel van een markt. Een niche is heeft minder concurrentie dan de markt als geheel. Daarom ben je in een niche sneller succesvol.

Een voorbeeld: je wilt auto’s verkopen. Maar dat is een gigantisch grote markt met veel concurrentie. Je kunt ook een niche kiezen, bijvoorbeeld kampeerauto’s verkopen. Er zijn minder potentiele klanten, maar er is ook minder concurrentie.

Even terug, er waren 2 manieren om ZZP’er te worden. De tweede is dat het je niet uitmaakt wat je doet, als je maar zelfstandig ondernemer kunt worden. In dat geval moet je jouw niche vinden.

Je kunt dan het volgende doen. Schrijf het volgende op: 7 passies of dingen waar je warm van wordt, 7 problemen die jij dagelijks ervaart en 7 dingen waar je je zorgen over maakt of bang voor bent.

Passies, problemen en angsten zijn namelijk dingen waar jij een potentiele klant mee kunt helpen. En waar je dus geld mee kunt verdienen.

Van die 21 dingen kies je er 5 uit, 5 niches, waar je met meeste bij voelt. Doe daar wat meer onderzoek naar. Ten slotte kies je de niche waar je de meeste potentie in ziet.

Ik ben zelf met mijn onderneming actief in 2 niches: online content & marketing (dat is geld verdienen met websites) en project management consultancy (dat is als interim ‘uurtje factuurtje’ werken voor klanten).

Ik vind het belangrijk om, zeker in het begin, mijn focus niet over te veel dingen te moeten verdelen.

Verdienmodel kiezen – hoe ga je geld verdienen?

Je verdienmodel is dan de volgende stap. Je niche bepaalt de markt waar je je geld verdient maar je verdienmodel is de manier waarop je geld verdient.

Ook hier is het wat eenvoudiger als je je niche al weet. Maar ook dan zijn er meerdere verdienmodellen mogelijk.

Zoals ik al schreef, een van mijn niches is online content en marketing. Oftewel, geld verdienen met websites zoals deze, over ZZP’er worden.

Binnen die niche zijn er de nodige verdienmodellen te bedenken, zoals:

 • websites bouwen voor klanten en die verkopen
 • content schrijven voor websites van andere ondernemers tegen een tarief
 • content schrijven voor eigen websites en die monetizen, via:
  • advertenties
  • affiliate marketing
 • online en digitale producten maken en verkopen
 • een ecommerce website maken en producten verkopen
 • een dropshipping website maken en producten verkopen

Om dit lijstje te maken hoefde ik niet heel hard na te denken. Er zijn dan ook vast nog veel meer te bedenken voor mijn niche, laat staat voor andere niches.

Als je moeite hebt met kiezen, kijk dan eerst eens naar affiliate marketing. Dat is een supersimpel verdienmodel met vrijwel geen kosten en veel verdienpotentieel. Toen ik net ZZP’er was ben ik er ook mee begonnen en het is mooie extra inkomstenbron.

Verschil ZZP en Freelance – wat ben je?

Naast ZZP en freelance kun je je ook nog identificeren als interim of zelfs als digital nomad. Maar wat is het verschil en waarom is het belangrijk?

Als ZZP ben je een eenmanszaak zonder personeel, maar kun je eigenlijk alle mogelijke verdienmodellen toepassen. Een freelancer doet vooral klussen voor anderen, zoals het maken van websites. Een interimmer voert tijdelijk een functie uit in een bedrijf. De term digital nomad verwijst meer naar een locatie dan een soort werk en is net zoals ZZP een brede term.

De KVK kent geen verschil tussen ZZP en freelance. Of interim of digital nomad. Voor hen is het een pot nat, omdat de meerderheid zich inschrijft als eenmanszaak. En in de praktijk is er ook niet veel verschil tussen ZZP en freelance, alleen het verdienmodel is anders.

Mijn advies: ontdek eerst je why, je niche en je verdienmodel. Plak er dan pas een label op (of doe dat helemaal niet).

Inschrijven KVK – je officiële begin

Vaak denk je lang na over ZZP’er worden. Al ver voor je naar de Kamer van Koophandel gaat. Zie het inschrijven KVK meer als je officiële begin.

Maar wanneer ga je dan naar de KVK om je in te schrijven? En waarom? Hoe gaat dat in z’n werk? Het zijn vragen waar ik een hele pagina over kan schrijven. En dat heb ik ook gedaan 😉

Dat artikel over het inschrijven bij de KVK kun je hier vinden, of via deze knop:

Je vind daar tips die je wilt weten voor je naar de KVK gaat!

inschrijven KVK
dit is de KVK Amsterdam

Uurtarief bepalen – hoeveel vraag je?

Om dit punt te bereiken heb je al belangrijke stappen gezet. Je weet je niche en je verdienmodel. Als je gaat freelancen of interimmen, dan moet je vervolgens je uurtarief ZZP gaan bepalen.

Hoeveel vraag je voor je werk?

Je uurtarief als ZZP’er bepalen (of als freelancer of interimmer) is eigenlijk heel simpel. Je moet weten:

 • hoeveel Euro netto inkomsten wil je per maand
 • wat zijn je kosten
 • hoeveel uren wil en kun je werken

Even heel kort door de bocht: als je netto 3.000 Euro per maand wilt verdienen, zo’n 10.000 Euro kosten per jaar hebt en 1.400 productieve uren per jaar, dan zou je met een uurtarief van zo’n 35 Euro uitkomen.

Maar de vraag is: is het verstandig dat te vragen? En het antwoord is: dat hangt er vanaf.

Waar hangt het van af? Van je niche. Elke niche kent z’n eigen gangbare uurtarief. Er zit nog een beetje variatie in afhankelijk van je ervaring, maar in de niche waar ik interim werk in doe zit een uurtarief ongeveer tussen de 60 en 100 Euro.

Dan zou je wel gek zijn als je maar 35 Euro vraagt, toch? Ook als je net begint.

De moraal van dit verhaal is dus: bepaal je gewenste inkomen en de bijbehorende omzet, maar doe ook goed onderzoek naar wat in jouw branche gangbaar is.

En denk hier ook nog eens over na: wil je concurreren op basis van prijs, of kwaliteit?

ZZP’ers, freelancers en interimmers worden ingehuurd om een opdracht te doen. Je opdrachtgever heeft liever dat die opdracht goed uitgevoerd wordt (=kwaliteit) dan een matig resultaat voor iets minder geld.

Kwaliteit mag wat kosten!

Freelance opdrachten vinden – voor wie werk je?

Als freelancer (of ZZP of interim) opdrachten vinden, de juiste opdrachten, is enorm belangrijk.

Bij de juiste opdracht is je uurtarief opeens niet meer zo belangrijk.

Je kunt natuurlijk hele dagen bedrijven gaan cold callen of mensen die je niet kent op Linkedin gaan stalken, maar goeie kans dat dat een beperkt resultaat heeft.

In mijn ervaring zijn de volgende 2 dingen in ieder geval erg balangrijk:

 • je netwerk
 • informatie over jezelf

Veel van mijn werk als ZZP’er komt via mijn netwerk. Dat netwerk is het geheel van mensen en bedrijven waar ik in het verleden voor heb gewerkt of waardevol contact mee heb gehad.

Bedrijven waar ik in het verleden voor heb gewerkt, denk aan collega’s, leidinggevenden of opdrachtgevers, kennen de kwaliteit van je werk. Als je kwaliteit levert, of mensen vinden het gewoon prettig om met je te werken (dat is ook wat waard!), dan zullen ze je sneller terugvragen of aanbevelen aan anderen. Zo simpel is het.

Maar, er zijn periodes waar je netwerk je niet volledig aan het werk kan houden. Dan is het ook fijn als je op andere manieren gevonden kunt worden. Je moet dan dus wel ergens je CV en portfolio online hebben staan.

Een goeie manier daarvoor is een eigen website. Nou is het zowieso al handig om een website te hebben, al was het alleen maar om de .nl domeinnaam van je bedrijfsnaam vast te leggen. Maar dan kun je er net zo goed een nette site op zetten, toch?

Overigens, met Never Not Online help ik je op weg met je eerste website. Bekijk hier de mogelijkheden.

Boekhouding & zakelijke rekening – over je geld

Als je eenmaal je eerste opdracht hebt gevonden, dan komt het leukste: je eerste factuur 🙂

Maar er zijn veel ZZP’ers die niet echt een voorliefde hebben voor financien, administratie of boekhouding…

En wees eerlijk – wil jij ZZP’er worden om je administratie zelf bij te houden? Dacht ik al. Gelukkig is er hulp beschikbaar 😉

Het is belangrijk om overzicht te houden. Dat begint met een dedicated bankrekening, een zakelijke rekening, voor je business. Als je al je kosten en baten via die rekening laat lopen, weet je precies wat er binnen komt en uit gaat.

En als je weet wat er binnen komt en er uit gaat, dan wordt je administratie bijhouden veel eenvoudiger.

Toen ik zelf net begon heb ik een tijdje lopen pielen met een Excel-sheet om m’n administratie bij te houden. En dat werkt op zich prima. Het is een beetje arbeidsintensief en je moet zelf controleren of alles klopt. Maar het kan.

Toch ben ik, kort voor ik mijn eerste aangifte inkomstenbelasting moest doen, overgestapt. Ik laat me nu helpen met mijn administratie. Dat wil zeggen, ik gebruik een online boekhouder waar ik mijn facturen & kosten administreer en die me helpt met de aangiftes btw en inkomstenbelasting.

Natuurlijk kost dat meer dan als je het zelf doet. Of toch niet? Het bleek dat ik niet zoveel verstand had van boekhouden en niet alle kosten aftrok van m’n brutowinst. En dan betaal je dus meer belasting. Zonde.

Mijn beste advies op dit gebied: zorg dat je administratie en je belasting altijd op orde is. Zorg dat je alle regels kent. Wees niet te trots (of te zuinig) om je te laten helpen.

Voor een paar Euro per maand heb je een zakelijke rekening (ze zijn er zelfs gratis, zoals die van N26 – bekijk ‘m hier) en ik kan een online boekhouder echt aanraden, op termijn haal je die investering er altijd uit.

Terugblik – ZZP’er worden, mijn lessen

Nu ik poosje bezig ben als full-time ZZP’er, heb ik de luxe om terug te blikken en de balans op te maken.

Wat ging er goed, wat kon er beter en wat is mijn advies voor jou?

Wat ik goed vond gaan, is dat ik mezelf in het begin als doel had gesteld om elke maand een verdienmodel toe te passen. Mijn gedachte was: ze zullen niet allemaal slagen, maar elke stap in de goeie richting is er een! Gelukkig heeft dat goed uitgepakt.

Waar ik mee begonnen ben is affiliate marketing. Met m’n eerste site heb ik paar duizend euro verdiend. Die inkomsten stonden welliswaar niet helemaal in verhouding tot de uren die ik er in heb gestoken, maar ik heb in korte tijd heel veel geleerd.

In het begin wilde ik veel zelf het wiel opnieuw uitvinden. Zelf uitzoeken hoe ik m’n affiliate site goed kon opzetten, bijvoorbeeld. Of zelf m’n boekhouding opzetten en bijhouden.

Wat er beter kon, en ik heb dit hierboven al eerder geschreven, is: ik had sneller hulp kunnen vinden. Ik had veel sneller, en waarschijnlijk veel meer, geld kunnen verdienen met die eerste affiliate site als ik me vooral had gericht op waar ik goed in ben.

En waar ik niet goed in ben, boekhouden bijvoorbeeld: zo snel mogelijk uitbesteden!

Tot slot het belangrijkste advies: Begin!

Denk er niet te lang over na. Wel even, maar niet te lang. Begin gewoon.

Je kunt namelijk nooit ergens goed in worden, als je niet eerst begint. Met de onderstaande resources help ik je alvast op weg.

Bonus – mijn resources, voor jou

Alles wat je hierboven gelezen hebt is niet uit de lucht komen vallen… Naast dit artikel, heb ik ook een overzicht gemaakt van de tools en resources die ik aanraad, zodat jij de tijd van het uitzoeken kunt besparen. Die resources heb ik voor je verzameld op deze pagina.

Nog een keer mijn advies: Begin!

Ga die resources bekijken. Beslis welke gaan helpen jouw business van ZZP’er worden te laten slagen.

Waar wacht je nog op?

Dus je wilt ZZP’er worden?

Ik help je door de beginfase heen!

check m’n gratis ZZP toolkit ►

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *