Zakelijke Rekening

Wil je een zakelijke rekening vergelijken en openen als ZZP’er? Begin je zoektocht bij deze gebruiksvriendelijke online banken:

Zakelijke Rekening Openen

Er zijn genoeg banken in Nederland waar je een zakelijke rekening kunt openen.

Maar welke van al die zakelijke rekeningen is de beste, voor jou?

Alle zakelijke rekeningen

Laten we beginnen met een overzicht:


n26 bank

De mobiele bank N26 timmert al een tijdje goed aan de weg! Bij deze bank krijg je als ZZP’er of freelancer gratis een N26 Business rekening en creditcard. Je regel alles via de app.

€0 (gratis)


Knab bank

Nederlandse online bank Knab is uitgeroepen tot de beste bank voor ZZP’ers. Knab Zakelijk kost €72 per jaar, met het eerste jaar 50% korting. Overstappen naar Knab? Dan krijg je €50 kado.

€72 / jaar


bunq bank

Die andere Nederlandse online bank, bunq, doet dingen net even anders. Een Bunq Business Premium rekening kost €120 per jaar.

€120 / jaar


Vergelijken, waar let je op?

Zakelijke rekeningen vergelijken kan moeilijk zijn als je niet weet waar je op moet letten. Daar helpen we je graag bij.

Bij het vergelijken let je in ieder geval op:

  • kosten

Kosten 💰

De kosten zijn bij het vergelijken een hulpmiddel om de beste bankrekening te kiezen. Maar staar je er niet blind op!

Bij een aantal banken krijg je het eerste jaar zogeheten starterskorting, zoals bij Knab bank. Dat is natuurlijk fijn, maar het eerste jaar is vaak voorbij voor je het weet. Let daarom bij het vergelijken ook, of vooral, op de kosten vanaf het 2e jaar. Die geven een meer representatief beeld.

Je kunt zelfs een gratis zakelijke rekening openen, zoals bij online bank N26. Gratis is mooi, maar kijk wel wat het verdienmodel van de bank is. Met alleen een gratis bankrekening kan een bank geen geld verdienen.

Bij N26 moeten ze het hebben van de zogenaamde up-sell. Als je een tijdje de gratis rekening hebt gebruikt, krijg je misschien behoefte aan andere diensten. Als je dan opwaardeert naar een betaalde rekening, begint de bank geld te verdienen.

Gebruik je in het begin van je ZZP carriere alleen de basis diensten van zo’n rekening, zoals geld ontvangen en overmaken? Dan kun je prima en zonder risico een zo’n gratis rekening openen.

Vergeet niet om ook te kijken naar de variabele kosten van een rekening. De maandelijkse of jaarlijkse kosten voor het aanhouden van een rekening zijn vaste kosten. Die betaal je dus altijd. Maar soms zijn er ook variabele kosten, zoals bijvoorbeeld kosten per overboeking. Als je niet veel overboekingen per maand hebt dan voldoen bijna altijd de genoemde online banken.

Ten slotte, vergeet niet dat je de kosten van je rekening aftrekbaar zijn. Lees daarover dij die vraag bij de veel gestelde vragen.

Vragen & Antwoorden

Is een rekening verplicht? Hoe zit ’t met zakelijk sparen, depositogarantiestelsel en zijn de kosten voor een bankrekening aftrekbaar? Misschien kun je eenvoudiger kiezen na het lezen van deze veel gestelde vragen en antwoorden.

Zakelijke rekening verplicht als ZZP’er?

Veel aanstaande ZZP’ers vragen het zich af; is een zakelijke bankrekening verplicht als ZZP? 👇

Meer vragen & antwoorden

Is een zakelijke rekening verplicht als ZZP’er?

Nee, je moet als ondernemer, en dus ook als ZZP’er, niet verplicht een zakelijke rekening openen. De KVK en de Belastingdienst verplichten je dat niet. Je moet als ondernemer wel verplicht een gedegen administratie bijhouden. Een aparte rekening voor je bedrijf helpt daar bij.

Moet je als ZZP’er een zakelijke bankrekening hebben?

Nee, je hoeft als ZZP’er niet een zakelijke bankrekening te hebben. De meeste ZZP’ers zijn namelijk een eenmanszaak en kunnen daarom ook op eigen naam een particuliere bankrekening aanvragen. Als je veel transacties op je rekening verwacht is een zakelijke rekening wel aan te raden. Voor sommige zakelijke diensten die je als ZZP’er kunt gebruiken moet je wel een zakelijke bankrekening hebben.

Waarom een zakelijke rekening openen?

Een zakelijke rekening heeft, in vergelijking met een bankrekening voor een particulier, meer diensten en meer gemak voor de ondernemer. Zo is de bankrekening meestal te koppelen aan het boekhoudprogramma, zodat betalingen automatisch verwerkt worden.

Waarom een zakelijke spaarrekening openen?

In het overzicht vind je alleen betaalrekeningen. Maar in veel gevallen is daar ook een zakelijke spaarrekening aan gekoppeld, of is dat mogelijk. Net als particulieren krijgen ook zakelijke spaarders momenteel nauwelijks tot geen rente. Maar toch is een spaarrekening handig, bijvoorbeeld om een bedrag te reserveren voor de BTW of belasting die je verwacht af te moeten dragen.

Valt een zakelijke rekening onder het depositogarantiestelsel?

Ja, ook zakelijk geld valt onder het depositogarantiestelsel. Deze garantie is voor €100.000 per rechtspersoon, per bankvergunning. Een voorbeeld: als je als ZZP’er met een eenmanszaak een zakelijke en een particuliere bankrekening hebt bij Knab, dan is er €100.000 gegarandeerd. Als in hetzelfde voorbeeld de ZZP’er een BV heeft, die een aparte rechtspersoon is, dan is er €200.000 gegarandeerd.

Zijn kosten van een zakelijke rekening aftrekbaar?

Ja, kosten die je voor je bedrijf maakt mag je aftrekken van je brutowinst om je belastbare inkomsten te verlagen. Ook de zakelijke rekening kosten. Zo betaal je uiteindelijk minder inkomstenbelasting.

Prijzen gechecked 29/jun/2020, afgerond en per jaar.