Wat is het urencriterium? (in 2020)

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Wat is het urencriterium? En waarom is het belangrijk voor ZZP’ers? 💡

Wat is het urencriterium?

Een criterium is iets waar je een beoordeling op baseert. Er wordt dus iets beoordeeld op basis van een aantal uren. Namelijk de uren die je als ondernemer in je bedrijf werkt. Het urencriterium is 1225 uren. Als je als ondernemer 1225 uren in een jaar in je bedrijf hebt gewerkt, dan krijg je een aantal fiscale voordelen van de belastingdienst. Voor 2020 is het urencriterium aangepast.

Als je naast je bedrijf ook nog in loondienst werkt, dan moeten die 1225 uren meer dan de helft van het totaal aantal gewerkte uren zijn. Simpel gezegd: je moet meer uren in je bedrijf werken dan in loondienst.

De belastingdienst gaat er vanuit dat je zelf je uren bijhoud. Als er om gevraagd word, dan moet je kunnen aantonen hoeveel uren je hebt gewerkt. Het is dan ook verstandig om dat goed bij te houden. Sommige boekhoudprogramma’s bieden deze mogelijkheid.

wat is het urencriterium
Op ZZPWISE inspireren en helpen we je ZZP’er worden

Het urencriterium in 2020

Vanwege de Coronacrisis is het urencriterium voor 2020 aangepast. Door de crisis zijn er voor veel ZZP’ers opdrachten weg gevallen. Die opdrachten zouden voor gewerkte uren zorgen. Maar die uren vallen met de opdrachten ook weg. Daardoor kun je mogelijk niet aan de eis voldoen.

Om je een beetje tegemoet te komen gaat de Belastingdienst er in 2020 automatisch vanuit dat je vanaf maart en tot oktober van 2020 aan je uren hebt voldaan. Tot eind mei was deze periode nog vanaf maart en tot juni, maar het is dus verlengd.

Het aantal uren is dus niet aangepast, maar het in 2020 dus wel gemakkelijker om er aan te voldoen.

Urencriterium en de Belastingdienst

Welke fiscale voordelen krijg je dan van de Belastingdienst? Nou, dat is behoorlijk.

Als je het criterium haalt, dan mag je de zelfstandigenaftrek en, indien van toepassing, de startersaftrek toepassen. De zelfstandigenaftrek is in 2020 € 7.030 en de startersaftrek is € 2.123. Mogelijk mag je dus tot een bedrag van € 9.153 aftrekken!

Urencriterium voor de ZZP

Ook de meeste ZZP’ers zijn ondernemer voor de Belastingdienst. En dus hebben die na het voldoen aan het criterium recht op de fiscale voordelen.

Wil je ZZP’er worden, dan loont het dus om dit aantal uren te halen.

Sieto
Ik ben zelf ook ZZP'er en ben actief in de online content & marketing niche en consultancy. Mijn doel met zzpwise.nl is om anderen te informeren en inspireren op hun pad naar ZZP'er worden.

Recente berichten op ZZPWISE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *