Wat is een ZZP’er?

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Je bent nu op een site voor ZZP’ers. Dan is het wel handig dat je weet: wat betekent de afkorting ZZP en wat is een ZZP’er? 👍

Wat is een ZZP’er?

En wat is dat dan – wat is een ZZP’er? De afkorting ZZP staat natuurlijk voor Zelfstandige Zonder Personeel. Beter zou zijn: zelfstandig ondernemer zonder personeel, maar ‘ZOZP’ bekt nu eenmaal niet zo lekker. Een ZZP is niet zoals bijvoorbeeld een BV een ondernemings- of rechtsvorm.

lees meer over: ZZP’er worden

ZZP & KVK

Inschrijven bij de KVK is verplicht, als je ten minste aan de 3 ZZP KVK criteria voldoet (die je hier kunt lezen). Tijdens de inschrijving moet je als ZZP een rechtsvorm kiezen.

Verreweg de meeste ZZP’ers schrijven zich in als eenmanszaak. De eenmanszaak is wel een rechtsvorm. Als je met z’n 2’en gaat ondernemen wordt dat een VOF, of Vennootschap Onder Firma. Ook met een VOF kun je zelfstandig ondernemen zonder personeel, want de vennoten zijn beide eigenaar en niet personeel.

wat is een zzper, wat is een zzp'er en de afkorting ZZP
Op ZZPWISE inspireren en helpen we je ZZP’er worden

Hoeveel ZZP’ers in Nederland?

Nederland heeft begin 2020 volgens het CBS een aantal van zo’n 1,3 miljoen ondernemers die zich ZZP’er noemen. Maar het ZZP-schap ziet er voor iedereen anders uit. ZZP’en in de zorg of in de bouw is anders dan ondernemen in de affiliate marketing of als projectmanagement consultant.

Maar ondanks de verschillen zijn er ook veel dingen gelijk. Inschrijven bij de KVK, klanten vinden, betalingen ontvangen, administratie doen: het hoort allemaal bij ZZP’en. Maar laat dit je niet afschrikken, want er is genoeg hulp beschikbaar. Bijvoorbeeld via deze site, ZZPwise.

Ik ben een ZZP’er, aangenaam

Zelf ben ik ook ZZP’er, Sieto van ZZPWISE, aangenaam. Ik heb ook alle stappen doorlopen. Van de eerste wens, of gedachte: ik ga starten als ZZP, tot het daadwerkelijk worden. Mijn persoonlijke verhaal lees je hier.

Sieto
Ik ben zelf ook ZZP'er en ben actief in de online content & marketing niche en consultancy. Mijn doel met zzpwise.nl is om anderen te informeren en inspireren op hun pad naar ZZP'er worden.

Recente berichten op ZZPWISE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *