Wat is een eenmanszaak?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

In de wat is… serie beantwoorden we vragen van ZZP’ers. In dit bericht het antwoord op de vraag: wat is een eenmanszaak?

Wat is een eenmanszaak

Volgens Wikipedia is het een bedrijfsvorm waarbij één persoon in alle opzichten verantwoordelijk is voor de onderneming. De eenmanszaak is een economische activiteit van de natuurlijke persoon die de onderneming drijft.

Een eenmanszaak mag trouwens, anders dan wat vaak gedacht wordt, wel personeel in dienst hebben.

Laten we eens kijken naar een paar van de genoemde begrippen.

In plaats van bedrijfsvorm kunnen we beter rechtsvorm zeggen. Een eenmanszaak is namelijk een rechtsvorm. Een andere voorbeeld van een rechtsvorm is de Besloten Vennootschap of BV. Wanneer je je inschrijft bij de KVK moet je een rechtsvorm kiezen.

Rechtsvorm is trouwens niet hetzelfde als rechtspersoon. Een rechtspersoon is onderdeel van het rechtsverkeer. Het geeft aan wie waar verantwoordelijk voor is. Een eenmanszaak is niet een rechtspersoon, omdat de eigenaar altijd zelf verantwoordelijk is, niet het bedrijf. Gaat het bedrijf failliet, dan gaat de eigenaar, als natuurlijke persoon, failliet.

eenmanszaak of ZZP
Op ZZPWISE inspireren en helpen we je ZZP’er worden

Voordelen eenmanszaak

Er zijn voordelen en nadelen om te kiezen voor deze rechtsvorm, namelijk:

  • Je kunt eenvoudig starten. Je hoeft alleen langs bij de KVK, niet bij de notaris.

  • Het is goedkoop. Je hebt geen verplichte terugkerende kosten.

  • Je bent eigen baas. Je bent als enige verantwoordelijk voor je bedrijf.

  • Het is fiscaal eenvoudig. Je hebt maar 1 belastingaangifte.

  • Je hebt toegang tot fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek.

  • Je bent als enige verantwoordelijk. Je bent ook prive aansprakelijk voor schulden.

  • Je bent je eigen werkgever. Je moet je eigen pensioen regelen.

  • Een gedegen administratie is verplicht. Een aparte bankrekening is aan te raden.

lees ook: gratis zakelijke rekening bij N26

Belasting eenmanszaak

Je krijgt te maken met twee soorten belasting:

Omzetbelasting

De omzetbelasting is de belasting die toegevoegd wordt wanneer diensten of producten worden verkocht. Deze is ook wel bekend als de Belasting Toegevoegde Waarde, oftewel BTW. Alhoewel er een regeling is voor kleine bedrijven, zullen de meeste bedrijven te maken krijgen met deze belasting.

Bij elke factuur die je verstuurt of betaalt verreken je BTW. Eens per kwartaal moet je daar aangifte van doen bij de Belastingdienst. BTW die je betaald hebt mag je aftrekken van de BTW die je ontvangt van je klanten. Het verschil moet je overmaken naar de Belastingdienst.

Inkomstenbelasting

Met inkomstenbelasting heb je altijd te maken, ook als je niet een bedrijf hebt. Maar als eigenaar van een eenmanszaak moet je over de winst van je bedrijf inkomstenbelasting betalen. Je mag van die winst dan wel eerst al je kosten aftrekken. Net als een aantal aftrekposten.

Bij de voordelen noemden we al de Zelfstandigenatrek. Die mag je toepassen als je voldoet aan het urencriterium. Als je ‘m mag gebruiken zorgt die aftrekpost voor een behoorlijke verlaging van de belasting die je moet betalen.

lees ook: wat is het urencriterium?

Eenmanszaak of ZZP?

Een belangrijk verschil is dat een ZZP’er niet een rechtsvorm is.

Je kunt je niet inschrijven bij de KVK als ZZP’er. Een ZZP’er moet zich inschrijven en kan kiezen tussen alle rechtsvormen. Meestal kiest een ZZP’er voor de eenmanszaak, omdat dat het meest eenvoudig is.

Een ZZP’er kan zich ook als BV inschrijven. Dat is alleen pas verstandig vanaf een bepaalde omzet. Er kan ook voor gekozen worden als de ZZP’er niet als persoon aansprakelijkheid wil dragen.

Sieto
Ik ben zelf ook ZZP'er en ben actief in de online content & marketing niche en consultancy. Mijn doel met zzpwise.nl is om anderen te informeren en inspireren op hun pad naar ZZP'er worden.

Recente berichten op ZZPWISE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *