Affiliate Marketing

Ben je nog niet bekend met Affiliate Marketing?

Of ken je het, maar zie je nog niet helemaal hoe dat kan, meer omzet met affiliate marketing?

Wat is Affiliate Marketing?

Nou, simpel gezegd is Affiliate Marketing een manier van marketing waar je als affiliate een product promoot. Als die promotie zorgt voor een verkoop dan krijg je als beloning een commissie. Het is dus een simpel, maar effectief, verdienmodel.

Bij affiliate marketing zijn de volgende partijen betrokken: de affiliate, de adverteerder en het netwerk. De affiliate zorgt voor de marketing en de adverteerder voor het product. Het netwerk zorgt er als tussenpartij voor dat de affiliate en de adverteerder met elkaar samen kunnen werken, door bijvoorbeeld ‘kliks’ te registreren en de commissie te verzorgen.

Hoe werkt het en wat heb je nodig?

Het is dus eigenlijk best simpel, maar hoe werkt Affiliate Marketing? En wat heb je ervoor nodig?

  1. maak een site
  2. kies een product om te promoten
  3. promoot dat product op je site
  4. verdien geld

En ik hoor je denken: “Als het dan zo simpel is, waarom doet niet iedereen het dan?”.

En het simpele antwoord is: iedereen dóet het al! Nou ja, best veel bedrijven doen het al.

Omdat het zo simpel is, zijn er best veel mensen die het proberen. Maar niet iedereen slaagt erin om er geld mee te verdienen. Denk maar zo: er zijn in Nederland duizenden voetballers, maar er spelen maar een paar honderd in de Eredivisie. Zo is het ook met affiliate marketing.

Ik hoop dat jij in de Eredivisie van Affiliate Marketing gaat spelen.

Dat doe je als volgt:

1. maak een website

Een affiliate website maken, dat is in principe ook best simpel. Je kunt zelf het wiel uitvinden, want een WordPress-site is zo opgezet. Voor beginnende Affiliate Marketeers is WordPress (volgens mij) verreweg het beste platform om een website te maken.

Een béétje affiniteit met dingen als html/https/href is wel fijn, zodat je bijvoorbeeld een linkje naar het bol.com partner programma aan kunt maken.

Maar als html/https/href je niks zegt kun je ook ergens een training volgen waar je stap voor stap aan de hand wordt genomen. Een training kost je wel wat geld, maar dat verdien je terug doordat je je veel tijd bespaart.

2. kies een product

Stap twee is… inderdaad, ‘kies een product’.

Marketing is dat wat je doet om de verkoop van een product te bevorderen. Maar dan moet je dus wel een product hebben om te promoten.

Misschien zag je het al, maar bij stap 1 is ‘een training‘ gelinkt naar een product. Dat product is een training die je kunt volgen om een affiliate website op te zetten.

Voor dit bericht is die training het product dat ik heb gekozen en de adverteerder van het product zit bij het affiliate netwerk PayPro. Als je gaat kijken bij PayPro, dan zie je dat het een netwerk is met vooral informatieproducten, zoals trainingen.

Maar er zijn de nodige andere netwerken, die elk een diversiteit aan producten aanbieden.

3. promoot dat product

Een product promoot je het beste door ‘de marketing’ te verwerken in goede content.

Wat goede content is kan verschillen, maar blog berichten op je site kan heel goed werken.

Zoals een bericht over affiliate marketing waarin je een product promoot dat ook over affiliate marketing gaat. Zoals dit bericht dus.

4. verdien geld

Geld verdienen doe je als een bezoeker van je site, klikt op een affiliate link en daarna het product koopt. Dat wordt conversie genoemd.

Dus als jij op ‘een training‘ klikt en die training vervolgens koopt, dan heb ik geconverteerd en verdien ik geld. Die training kost overigens €47.

Als je dat veel vind als aspirant affiliate marketeer (ik heb je immers net gratis uitgelegd wat je moet doen om te beginnen…) dan kun je ook eerst de proefversie van €1.35 nemen en kijken of je er wat aan hebt.

Call To Action

Die groene knop hierboven, met ‘probeer de proefversie’, dat noemen ze een CTA knop. Een Call To Action.

Daarmee probeert de affiliate marketeer (ik dus) je te laten klikken op de link.

Want je content kan nóg zo goed zijn, als je bezoeker niet weet waar hij/zij op zou moeten klikken, dan wordt er niet geklikt. En niet geconverteerd. En niet verdiend.

Stappen 2 en 1

Meer ervaren Affiliate Marketeers zullen trouwens al snel de stappen ‘maak een site’ en ‘kies een product’ omdraaien.

Op die manier kun je namelijk eerst onderzoek doen naar je product, de markt en je doelgroep.

Je vergroot je kans op succes enorm door vooraf goed in te schatten of je product en je doelgroep voldoende converteren om geld te verdienen.

The Long Game

Eerder zei ik al dat het affiliate marketing spelletje veel gespeeld wordt, maar ook dat niet veel mensen in de Eredivisie spelen. En er dus weinig geld mee te verdienen.

De reden daarvoor is vaak dat de affiliate site in kwestie niet gevonden wordt. Geen bezoekers = geen geld.

Je kunt natuurlijk een godsvermogen investeren in Google Ads, zodat je bovenaan in de zoekresultaten van Google komt. Maar dat is nogal een gok, want je betaalt Google per geklikt resultaat en dan moet jij nog maar zien te converteren.

Een betere, en in ieder geval goedkopere, manier is om organisch zoekverkeer te krijgen. Dat doe je door goeie content te schrijven.

Google weet steeds beter content op waarde te schatten en zal waardevolle content sneller bovenaan in de resultaten zetten. Maar dat gebeurt meestal pas na een tijdje, als Google de tijd heeft gehad om de content te leren kennen en daarna goed (hoog) te ‘ranken’.

Een tijdje is minimaal een paar maanden, maar vaak langer.

En pas als je een goeie ranking hebt, krijg je gratis organische bezoekers op je site en kun je gaan converteren. En verdienen.

Veel beginnende affiliate marketeers hebben daar het geduld niet voor. Je moet immers éérst tijd investeren voor je de kans hebt om wat te verdienen.

Maar ‘the long game’, het spel spelen voor de lange termijn, is echt ‘the way to go’.

Meer omzet met Affiliate Marketing

Er is natuurlijk nog veel meer te schrijven over Affiliate Marketing. Zo zou ik nog verder kunnen over Google en The Long Tail – over gevonden worden met keywords. Maar dat doe ik maar in een volgend bericht.

OK, een korte samenvatting. Geld verdienen met affiliate marketing, here goes:

1. maak site,
2. verdien geld.

Zo simpel lijkt het soms voor de startende affiliate marketeer.

Maar zoals je hierboven hebt gelezen komt er wel iets meer kijken bij geld verdienen met affiliate marketing en is er veel om rekening mee te houden:

Je moet iets van het concept marketing snappen (waarom mensen iets kopen). Je moet een site kunnen maken (html/https/href). Je moet een product hebben om te promoten. Je moet weten hoe je dat product gaat promoten. Je moet wat van Google snappen en Google moet jouw (site) ook snappen. En meer.

Al deze zaken moet een affiliate marketeer kennen en kunnen.

Sneller alles kennen en kunnen?

De Affiliate Marketing Revolutie geeft je de basis in weinig tijd:

bekijk de AMR